Return to the home page...

Go Back   Moyer Marine Atomic 4 Community - Home of the Afourians > Discussion Topics > Troubleshooting

Reply
 
Thread Tools Display Modes
  #1   IP: 174.205.141.19
Old 08-20-2021, 12:35 PM
Cahuleu Cahuleu is offline
Member
 
Join Date: Aug 2021
Posts: 1
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Oil seeping into bilge when not running



Catalina 27 Atomic 4. Found that clean oil is seeping into the bilge when the motor is running or not. First noticed this after boat had been sitting for over two years. Oil was seeping into the top of the bilge as seen in attached photo. Don’t see any water in the oil on dip stick. Can’t see where the oil is coming from. When I started it up [after a full tune up] and ran it in forward and reverse [just a little tied up in the slip] it ran fine but the next morning there was LOTS of water and oil overflowing the bilge. Tightened the box nut and that solved the water problem 100%. Now it’s just the oil seeping into the top of the bilge as seen in the second attached photo. I will work on attaching photos. Thanks!

Also: Over the past couple of months a couple of friends have noticed and told me that there was ‘some oil in the bilge’. They never started the motor, just noticed oil on the bilge. We thought there was maybe a spare quart of oil on its side that was leaking but that was not it. So it has been leaking while the boat just sits there. There is definitely more oil seeping since we have been cranking it over and finally got it running.

Last edited by Cahuleu; 08-20-2021 at 02:35 PM. Reason: Add photos
Reply With Quote
  #2   IP: 67.7.125.169
Old 08-20-2021, 08:27 PM
Marian Claire's Avatar
Marian Claire Marian Claire is offline
Afourian MVP
 
Join Date: Aug 2007
Posts: 1,797
Thanks: 33
Thanked 127 Times in 93 Posts
Sitting for two years. First thought is rear seal. Welcome to the forum.
Dan
S/V Marian Claire

Last edited by Marian Claire; 08-21-2021 at 09:51 AM.
Reply With Quote
Reply

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Engine Hesitating after 2 hours of Running Amphibiographer Troubleshooting 11 05-09-2021 05:07 PM
Got the engine Started! Now to trouble shoot odd running patterns LemonShark2 Troubleshooting 17 03-26-2016 02:00 PM
Running Rough. Misfiring and Running Rich Gabe Troubleshooting 8 08-26-2013 03:07 PM
Bilge alarms ILikeRust General Interest 8 10-21-2011 06:29 AM
Running well but burning oil... to rebuild or not to rebuild... riphonda General Interest 21 09-06-2010 06:26 PM


All times are GMT -4. The time now is 07:36 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.9
Copyright ©2000 - 2022, vBulletin Solutions, Inc.


Universal® is a registered trademark of Westerbeke Corporation

Copyright © 2004-2022 Moyer Marine Inc.

All Rights Reserved