Return to the home page...

Go Back   Moyer Marine Atomic 4 Community - Home of the Afourians > Discussion Topics > Polls

View Poll Results: What is the steady state temperature of your engine?
120 degrees or below 20 9.26%
130 degrees 12 5.56%
140 degrees 39 18.06%
150 degrees 16 7.41%
160 degrees 59 27.31%
170 degrees 29 13.43%
180 degrees or higher 41 18.98%
Voters: 216. You may not vote on this poll

Reply
 
Thread Tools Display Modes
  #101   IP: 165.225.8.198
Old 07-13-2020, 03:17 PM
Surcouf's Avatar
Surcouf Surcouf is offline
Afourian MVP, Professor Emeritus
 
Join Date: May 2018
Posts: 358
Thanks: 320
Thanked 159 Times in 120 Posts
one question for you guys: I usually run my engine "lightly". I was "trained" by my father, who was defining acceptable rpm for multiple hours cruising as pretty low, and I may be running now my engine unnecessarily low...

When I run my engine "my way" for a couple hours hours on a day without wind, pushing the C27 at 4.5 knots, I barely get 130F. I was assuming that I had an issue with my thermostat, or that I had installed it wrongly (dissassembled, re-assembled, no change)

Yesterday, I ran the engine "a little harder" for one hour, facing winds of 20-25 knots, seas a little chopped but nothing crazy bad, still going 4 to 5 knots; and temperature came to stabilize at 150-160F.

Does that mean that the thermostat is actually working fine, but only when I runs the engine harder? Or should I have 160F even at low rpm after a certain period?

Thank you
__________________
Surcouf
A nostalgic PO - Previously "Almost There" - Catalina 27 (1979)

Last edited by Surcouf; 07-13-2020 at 03:17 PM. Reason: typo
Reply With Quote
  #102   IP: 100.36.65.17
Old 07-21-2020, 12:41 PM
edwardc's Avatar
edwardc edwardc is offline
Afourian MVP
 
Join Date: Aug 2009
Location: Laurel, MD
Posts: 2,468
Thanks: 134
Thanked 544 Times in 360 Posts
Since the water up your way in RI is pretty cold (compared to the Chesapeake), this sounds about right to me.

My FWC A4 runs at 180 when under any throttle, but cools down to at least 155 at idle in neutral, even in the middle of the summer when our water is quite warm. Goes even lower in the early spring when the water is still cold.
__________________
@(^.^)@ Ed
1977 Pearson P-323 "Dolce Vita"
with rebuilt Atomic-4

Reply With Quote
The Following User Says Thank You to edwardc For This Useful Post:
Surcouf (07-21-2020)
  #103   IP: 45.49.35.172
Old 07-21-2020, 09:10 PM
Ando's Avatar
Ando Ando is offline
Senior Member
 
Join Date: Jul 2019
Location: San Pedro, CA
Posts: 247
Thanks: 333
Thanked 58 Times in 38 Posts
Do you all think it would be safe to close the bypass and run it cool for the season and track down the blockage in the winter? Is there an issue with closing the bypass in other words?
Reply With Quote
  #104   IP: 100.36.65.17
Old 07-22-2020, 12:33 PM
edwardc's Avatar
edwardc edwardc is offline
Afourian MVP
 
Join Date: Aug 2009
Location: Laurel, MD
Posts: 2,468
Thanks: 134
Thanked 544 Times in 360 Posts
If you still have a thermostat installed, you should not close the bypass all-the-way. With the bypass closed, and the thermostat closed (as it would be when starting cold), there will be no water flow at all until the engine warms up. This can quickly overheat and damage the lining of the exhaust hose, and even melt a plastic waterlift muffler if you have one.

It's the reason the bypass exists in the first place.

It doesn't take much, but you must have some water flowing through the exhaust system to prevent damage. Years ago, Hanley did some experiments on reducing the exhaust waterflow, but I don't have the link handy.
__________________
@(^.^)@ Ed
1977 Pearson P-323 "Dolce Vita"
with rebuilt Atomic-4

Reply With Quote
The Following 2 Users Say Thank You to edwardc For This Useful Post:
Administrator (07-25-2020), Ando (07-22-2020)
  #105   IP: 174.255.137.223
Old 07-29-2020, 03:17 PM
Ando's Avatar
Ando Ando is offline
Senior Member
 
Join Date: Jul 2019
Location: San Pedro, CA
Posts: 247
Thanks: 333
Thanked 58 Times in 38 Posts
Ok guys, RWC late model with overheating which I plan on tackling this weekend. A bit of background, I recently did a muriatic flush of the cooling system. Today, to prepare for this weekend's task of resolving the overheating (and hopefully to get a better idea where there might be a block in the cooling system) I got a laser heat gun and at about the 15 min mark pointed it at different points of the engine and these are the readings that I got.

Thermostat gauge went from 140 to 160;

Spark plugs were in the range of 180-185 (#4 being the hottest);

A bunch of points all over the head were around 160-174

Manifold was mostly cool (like 150 or less) so was the area around the thermostat housing and the water jacket plate was even cooler.

The connection from the manifold to the exhaust was very high (like 340)!

Does this point to the area of the blockage in the cooling system being at the manifold exhaust connection? Is that where I should start looking for the blockage? I read somewhere that that particular connection is a common problem area. All input appreciated. Thx in advance

Last edited by Ando; 07-29-2020 at 05:59 PM.
Reply With Quote
  #106   IP: 138.207.177.95
Old 01-16-2022, 09:18 AM
joe_db's Avatar
joe_db joe_db is offline
Afourian MVP
 
Join Date: May 2009
Posts: 4,173
Thanks: 49
Thanked 842 Times in 603 Posts
I am not sure why this popped up now, is this still an issue?
Some spots on the manifold are not water jacketed and get quite hot - FYI.
Reply With Quote
The Following User Says Thank You to joe_db For This Useful Post:
Dave Neptune (01-16-2022)
  #107   IP: 67.234.30.218
Old 01-16-2022, 10:23 AM
Marian Claire's Avatar
Marian Claire Marian Claire is offline
Afourian MVP
 
Join Date: Aug 2007
Posts: 1,797
Thanks: 33
Thanked 127 Times in 93 Posts
Joe. I am not sure of this but I think each time a vote is cast the thread gets "bumped". So they pop up without a new post.

Dan
S/V Marian Claire
Reply With Quote
  #108   IP: 38.27.109.137
Old 01-16-2022, 02:07 PM
W2ET W2ET is offline
Former Admin
 
Join Date: Oct 2008
Posts: 145
Thanks: 173
Thanked 80 Times in 52 Posts
Hi, Dan. That's correct.

Bill
Reply With Quote
The Following User Says Thank You to W2ET For This Useful Post:
Marian Claire (01-16-2022)
Reply

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Temperature Gauge question Unregistered Cooling System 5 12-28-2010 11:46 AM
Temperature gauge Mark S Troubleshooting 5 05-21-2009 11:09 AM
Temperature Gauge Sending Unit Jesse Delanoy Cooling System 6 10-25-2008 07:41 AM
Erratic temperature gauge HerbertFriedman Cooling System 3 10-14-2007 06:43 PM
Temperature gauge problems? omec Cooling System 0 07-16-2007 12:37 PM


All times are GMT -4. The time now is 04:31 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.9
Copyright ©2000 - 2022, vBulletin Solutions, Inc.


Universal® is a registered trademark of Westerbeke Corporation

Copyright © 2004-2022 Moyer Marine Inc.

All Rights Reserved