Return to the home page...

Go Back   Moyer Marine Atomic 4 Community - Home of the Afourians > Discussion Topics > Drive Train / Propellers

Reply
 
Thread Tools Display Modes
  #1   IP: 71.244.241.97
Old 05-06-2018, 10:19 AM
sdemore sdemore is offline
Senior Member
 
Join Date: Nov 2016
Location: Pasadena, MD
Posts: 187
Thanks: 77
Thanked 34 Times in 26 Posts
Vibration Problem

Question on what to check in my drive system. On this C&C 30 project boat I got, the engine runs really smooth until I put it in gear. I rebuilt the engine when I got the boat last year and it has now been in the boat for about 8 months. When I started this process, you could certainly feel a vibration, but not a bad one. The shaft alignment is dead on. The drivetrain now has about 20 hours on it and each time, the vibration gets worse. It is now to the point that the lids on the cockpit lockers rattle and just makes a terrible noise and feel. There is no vibration when you shift into neutral.

This is my first experience with a sailboat (or an inboard), so I am still learning. When I put everything together, I dug everything out of the stuffing box and packed it all the way full. I had to adjust it pretty loose (barely finger tight) to get any water to drip through. I put ablative paint on the prop, but it doesn't look like it has changed to throw things out of balance.

Any suggestions on what I should be checking? Can you over pack a stuffing box, could the cutlass bearing be going out and causing this? Any other thoughts?

Thanks,
Steve
__________________
Steve Demore
S/V Doin' It Right
Pasadena, MD
Reply With Quote
  #2   IP: 155.186.126.158
Old 05-06-2018, 10:43 AM
Dave Neptune Dave Neptune is offline
Afourian MVP
 
Join Date: Jan 2007
Location: Lake Arrowhead Ca.
Posts: 3,836
Thanks: 348
Thanked 279 Times in 201 Posts
Steve, did it vibrate at first or did it start after a while? The vibration could be a miss fire in the engine or the prop shaft shaking around. Take a good look at the shaft to see if there is any wobble. Have you or can you get you hand on the packing while running in gear? If so you should feel the vibration there if it is the prop or shaft. This could be as simple as something is caught around the prop not an uncommon way to "develop" a vibration. Take a look at the prop somehow.

Dave Neptune
Reply With Quote
  #3   IP: 71.178.85.102
Old 05-06-2018, 11:42 AM
sastanley's Avatar
sastanley sastanley is offline
Afourian MVP
 
Join Date: Sep 2008
Location: Solomons, MD
Posts: 6,531
Thanks: 512
Thanked 309 Times in 242 Posts
If you did not replace the cutless bearing and everything else is in order as you've described, then that would be something to check, especially if you have no history.

As Dave suggested, confirm the prop shaft is straight and not "whipping" by grabbing onto the stuffing box to feel for it in gear.

One other question..fixed prop? Folding props sometimes do not flop out exactly the same, which can cause terrible vibrations until they are even.
__________________
-Shawn
"Twice Around" - '77 Catalina 30, #511 with original A-4 & MMI manifold.
She is always happy with a clean bottom!

http://www.moyermarine.com/forums/signaturepics/sigpic3231_6.gif
Reply With Quote
  #4   IP: 72.194.220.204
Old 05-06-2018, 11:48 AM
JOHN COOKSON JOHN COOKSON is online now
Afourian MVP
 
Join Date: Nov 2008
Posts: 2,954
Thanks: 33
Thanked 463 Times in 363 Posts
Maybe the engine mounts are loose.

TRUE GRIT
Reply With Quote
  #5   IP: 71.244.241.97
Old 05-06-2018, 11:13 PM
sdemore sdemore is offline
Senior Member
 
Join Date: Nov 2016
Location: Pasadena, MD
Posts: 187
Thanks: 77
Thanked 34 Times in 26 Posts
Dave, it has always with my very limited experience) had a vibration. It wasn't originally this bad and has been getting worse each time I run it. If I am motoring along, feeling the vibration and shift into neutral, it goes away. It doesn't feel like an engine thing, but I suppose it could be. I'll also see if I can get my GoPro down there to look at the prop.

Shawn, fixed, 2 blade prop.

I'll see if I can get a hand on the stuffing box next time I'm out. The C&C's (at least this one) have a piece of angle aluminum over the stuffing box to lock it in place, and I can't remember how much of it is accessible.

What I don't hear (so far) is that it could be an overpacked stuffing box.

Steve
__________________
Steve Demore
S/V Doin' It Right
Pasadena, MD
Reply With Quote
  #6   IP: 71.162.201.17
Old 05-06-2018, 11:49 PM
edwardc's Avatar
edwardc edwardc is online now
Afourian MVP
 
Join Date: Aug 2009
Location: Laurel, MD
Posts: 2,057
Thanks: 41
Thanked 198 Times in 143 Posts
Steve,

If you aligned the shaft when the boat was out of the water, or just recently put in, things can change over time. Being on stands on the hard puts loads on the hull in different places than when its in the water, and the boat will often "relax" back into a slightly different shape, throwing the alignment out.

Try disconnecting the shaft flange at the engine and rechecking the alignment.
__________________
@(^.^)@ Ed
1977 Pearson P-323 "Dolce Vita"
with rebuilt Atomic-4

Reply With Quote
The Following User Says Thank You to edwardc For This Useful Post:
sastanley (05-07-2018)
  #7   IP: 24.224.194.51
Old 05-07-2018, 12:35 AM
Mo's Avatar
Mo Mo is offline
Afourian MVP
 
Join Date: Jun 2007
Location: Halifax NS,
Posts: 4,199
Thanks: 74
Thanked 114 Times in 84 Posts
2 cents

The guys have mentioned the main culprits of a vibration. I'd check in this order.
1. Foreign object on shaft or prop...sometimes a plastic bag on the shaft is worse than a rope wrapped around it..underwater camera might get you a good look at things.
2. If folding prop it can be an issue. (I know you don't have one but will put this in incase someone reads this thread later)
3. Barnacles on prop...again needs to be checked.
4. Engine issues. I've issues with severe vibrations that were caused by incorrect plug wiring sequence and a bad coil. The coil was most common, I've seen a couple of them and it rattles so bad that the person thinks a bearing or something has gone in the gear box.
5. Cutlass bearing possible but it's generally something that gets worse over time, but not suddenly worse.

On a hunch, and the rattling you are describing...barring an obvious foreign object on shaft ...look very hard at the wiring, cap, plugs and coil. Believe it or not, the coil can make it happen but it usually runs well for about 10 minutes then the racket starts.

I think it was Joe Miller, one of our members here on the forum, that called me one time. He was headed on an excursion and the boat was acting up.
...was rattling, vibration etc. He pulled into our yacht club. We fooled around with a lot of things figuring that one out. New coil and went on his trip without any more issues.
__________________
Mo

"Odyssey"
1976 C&C 30 MKI

The pessimist complains about the wind.
The optimist expects it to change.
The realist adjusts the sails.
...Sir William Arthur Ward.

Last edited by Mo; 05-07-2018 at 12:52 AM.
Reply With Quote
  #8   IP: 108.172.150.97
Old 05-07-2018, 10:34 AM
Marty Levenson Marty Levenson is online now
Senior Member
 
Join Date: Nov 2004
Location: Bowen Island, BC
Posts: 641
Thanks: 63
Thanked 33 Times in 29 Posts
alignment

If none of Mo's ideas lead you to the cause I would double check the alignment.
__________________
Marty
1967 Tartan 27
Bowen Island, BC

Reply With Quote
Reply

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Cranking problem with 1968 C&C redwing 30 Sailr44 Electrical 9 07-27-2017 01:23 PM
Transmission Problem? LHilgen Troubleshooting 4 07-25-2011 03:20 PM
Start me up, please! Intermittent problem and need suggestions. mgkkennedy Troubleshooting 7 07-30-2010 12:15 AM
A4 Vibration in drive Peter S Troubleshooting 10 05-07-2010 01:22 PM
Timing Problem? Stormy Ignition System 4 11-14-2004 09:36 AM


All times are GMT -4. The time now is 02:08 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.9
Copyright ©2000 - 2018, vBulletin Solutions, Inc.


Universal® is a registered trademark of Westerbeke Corporation

Copyright © 2004-2018 Moyer Marine Inc.

All Rights Reserved