Return to the home page...

Go Back   Moyer Marine Atomic 4 Community - Home of the Afourians > Discussion Topics > Ignition System

Reply
 
Thread Tools Display Modes
  #1   IP: 172.58.45.18
Old 03-30-2019, 01:16 PM
Brandon_b Brandon_b is offline
New Member
 
Join Date: Mar 2019
Posts: 2
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Trying to bench test.no spark wiring wrong?

I got a early model atomic 4. Used been sitting for 4 year and fot it home i wired it up half fast to try to see if i get spark and to check compression.
I ran a ground from battery to ground bolt on starter
A positive to starter solenoid from battery as seen on diagram then I just decided to run a jumper wire from Battery positive to coil positive I have brand new coil points condenser I took the distributor cap off to watch the points see if I get Spark I get nothing am I missing something i jumped the motor wit jumper cable to starter solenoid and grounded to the block that was my way to get it to crank
Reply With Quote
  #2   IP: 24.152.132.140
Old 03-30-2019, 08:21 PM
ndutton's Avatar
ndutton ndutton is offline
Afourian MVP
 
Join Date: May 2009
Location: Torrance, CA
Posts: 8,360
Thanks: 131
Thanked 1,140 Times in 760 Posts
Your description of temporary wiring sounds to me like it should work. Things to check:
  • Voltage test between the small coil + post and an engine block ground. Should read battery voltage.
  • Proper dwell setting of the points. If they're not opening and closing you will get no spark.
__________________
Neil
1977 Catalina 30
San Pedro, California
prior boats 1987 Westsail 32, 1970 Catalina 22
Had my hands in a few others
Reply With Quote
  #3   IP: 131.162.65.7
Old 03-30-2019, 10:19 PM
Peter's Avatar
Peter Peter is online now
Senior Member
 
Join Date: Jul 2016
Location: Nova Scotia, Canada
Posts: 158
Thanks: 45
Thanked 64 Times in 48 Posts
concern

Hi,

If you leave that jumper from the battery to the coil on all the time, I would be concerned that you would burn out the coil.

Peter
Reply With Quote
  #4   IP: 72.194.222.152
Old 03-31-2019, 01:38 AM
JOHN COOKSON JOHN COOKSON is online now
Afourian MVP
 
Join Date: Nov 2008
Posts: 3,014
Thanks: 35
Thanked 496 Times in 382 Posts
The points might not be conducting. They may need to be filed before they will conduct electricity.

TRUE GRIT
Reply With Quote
  #5   IP: 76.16.39.76
Old 04-01-2019, 12:30 AM
Sam Sam is offline
Senior Member
 
Join Date: Apr 2010
Posts: 61
Thanks: 1
Thanked 22 Times in 15 Posts
I'll second John's suggestion. My early A4 points need a couple of light passes with a point file or emery cloth every spring after just a 6 month lay up hibernation. After 4 years... probably needs it for sure.
Reply With Quote
Reply

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Wiring for bench test Brandon_b Ignition System 2 03-31-2019 08:59 PM
How to use terminal blocks on wiring harness? JonnyQuest Electrical 8 12-02-2013 04:43 PM
No spark mharal Ignition System 19 03-20-2012 02:54 PM
Spark / No Spark jayw Ignition System 2 06-13-2007 02:12 PM
spark, no spark shenanigans Ignition System 1 10-18-2004 08:30 AM


All times are GMT -4. The time now is 11:23 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.9
Copyright ©2000 - 2019, vBulletin Solutions, Inc.


Universal® is a registered trademark of Westerbeke Corporation

Copyright © 2004-2019 Moyer Marine Inc.

All Rights Reserved